Alles wat je moet weten over ERP

Misschien heeft u onlangs wel bij een vergadering, meeting of een congres gezeten waar het woord ERP meerdere malen viel. ERP is een veel gebruikte afkorting in het bedrijfsleven net zoals HR en CRM maar wat betekent ERP eigenlijk precies? In dit blog vertellen we u alles wat u over deze afkorting moet weten, de voor- en nadelen en hoe te passen in uw bedrijf.

Waar staat ERP voor?

ERP is de afkorting voor Enterprise Resource Planning. De vakgebied houdt zich bezig met het automatiseren en verbinden van bedrijfsprocessen binnen een organisatie. Zeker in onze huidige maatschappij kan ERP veel waarde bieden aan uw bedrijf. Alle gegevens van verschillende afdelingen worden bijvoorbeeld opgeslagen in een centrale database waaruit gewerkt wordt. Ieder personeelslid kan in dit systeem waardoor er op een transparante manier gewerkt wordt. Het ERP systeem, zoals deze automatisering ook wel wordt genoemd, is een tool die voor een hoge productiviteit zorgt binnen uw bedrijf. Echter is geen organisatie hetzelfde en daarom zal het geschikte ERP systeem voor ieder bedrijf er anders uitzien. Dit systeem draait op een software die op uw organisatie kan worden aangepast. Heeft u bijvoorbeeld een productiebedrijf? De software kan in dit geval worden aangepast naar ERP voor productie.

De voordelen van ERP

Zoals we net al aan gaven automatiseert dit systeem verschillende bedrijfsprocessen. Hierdoor zal er op een veel hogere mate efficiënt gewerkt worden. Daarnaast zorgt een ERP systeem voor rapportages. Het analyseren gaat hierdoor bijvoorbeeld veel makkelijker evenals de terugkoppelingen aan de hand van de analyses. Naast het analyseren is een ERP systeem ook nog eens zeer goed beveiligd. Dit zorgt ervoor dat waardevolle informatie altijd op een veilige plek is opgeslagen en niet zomaar op straat eindigt. Het systeem werkt met een centrale database waardoor iedere werknemer toegang heeft tot de benodigde informatie en er op een transparante manier gewerkt kan worden. Ook wordt er gewerkt met realtime data en heeft ERP een uniforme werkwijze.

De nadelen van ERP

Hoe gaat een systeem of software ook in elkaar kan zitten, niet iedereen kan er even goed mee werken of is bereid om ermee te werken. Het ERP systeem vraagt toch een behoorlijke omschakeling van het personeel en niet ieder personeelslid kan daar even makkelijk mee omgaan. Zeker in het begin wordt er nog wel eens wat weerstand ervaren. Al het begin is lastig en er gaat daarnaast ook veel tijd inzitten. ERP is een waardevolle investering maar wel een investering die eerst gemaakt moet worden. Het is aan uw bedrijf of ERP dat waard is.