De geschiedenis van de vulpen

Naar alle waarschijnlijkheid werden er duizenden jaren geleden in het oude Egypte al pennen gebruikt die heel erg aan vulpennen doen denken. Dit is gebleken uit opgravingen. Deze waren een beetje rond van vorm. Tot heden toe weet men nog niet hoe ze functioneerden.

Wat wel zeker is, in de Romeinse tijd werden er al wel vulpennen gebruikt. Deze waren gemaakt van bamboe en ze hadden een hele scherpe punt. Deze werd in de inkt gedoopt en vervolgens kon ermee worden geschreven.

Omdat men natuurlijk wilde voorkomen dat er inkt uit de vulpen kon lopen, werd deze aan de binnenkant ruw gemaakt. Hierdoor werd de inkt in de pen door de kanaaltjes vastgehouden. Zo liep hij heel langzaam terug naar de punt.

Ganzenveer

De bij ons meest bekende voorloper van onze huidige vulpen is de ganzenveer. Hiervan werd het einde uitgesneden. Hierdoor ontstond er een scherpe punt. Om de juiste pen te kunnen kiezen nam men de eerste 5 veren uit de vleugel van de gans.

Ook was het heel belangrijk om goed te kijken of de veer uit de linkse of de rechtse vleugel werd gehaald. Voor rechtshandige schrijvers werden de linkse veren het meest gewaardeerd. Voor schrijvers die met links schreven was dat net weer andersom.

Verbetering

Pas in de 16e eeuw werd door de Duitse priester Johannes Mathesius het idee geopperd om pennen van messing te maken waarin inkt kon. Toch bleek het erg lastig om dit te kunnen realiseren. De reden hiervan was men bepaalde onderdelen van de vulpen nog niet goed begreep.

Pas rond het jaar 1850 werd duidelijk hoe dit verbeterd zou kunnen worden. Men bouwde een vulpen uit brons en hoorn. Hieraan werd een ganzenveer bevestigd. Tot heden toe is nog steeds niet duidelijk in welk land de vulpen werd ontwikkeld zoals wij die nu kennen.

Tegenwoordig

We hebben allemaal wel eens met een vulpen geschreven. Er zijn tot de dag vandaag nog steeds mensen die echt niets anders willen dan deze pen. Wil je tegenwoordig deze speciale pen aanschaffen, dan heb je een grote keuze uit een enorm aantal verschillende vulpennen.

Behalve soorten en kleuren heb je ook nog te kiezen uit een aantal verschillende merken. Er zijn er 4 die er met kop en schouders bovenuit steken. Dit zijn Parker, Waterman, Montblanc en Cross. Het ligt er net aan waar je voorkeur naar uitgaat. 

Wat design betreft is Cross toch wel het neusje van de zalm. Zij besteden heel veel aandacht aan het design van iedere pen die zij maken. Vind je het dus belangrijk dat je pen er goed uitziet dan zal je voorkeur waarschijnlijk uitgaan naar die merk. Je kan natuurlijk ook een Waterman of een vulpen Parker kopen.Hou je van luxe en design dan kan je ook terecht bij het merk Montblanc. Wie een pen van dit merk wil heeft zeker iets unieks maar daar hoort dan ook een behoorlijke hoge prijs bij. Het is maar net wat je smaak en niet te vergeten je budget is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *