Een zakelijke bankrekening openen is niet moeilijk

Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf is een van de eerste zaken die je moet regelen het openen van een zakelijke bankrekening. Op die manier kun je zakelijke inkomsten en uitgaven goed gescheiden houden en dat maakt het doen van belastingaangifte weer een stuk gemakkelijker. De tijd dat je je inkomsten in een spaarpot of een geldkistje deed en die inkomsten eens in de zoveel tijd naar de bank bracht is echt wel geweest. Bijna iedereen betaalt met pin of via overschrijving, Tikkie of op een andere digitale manier. Je zult dus nog maar weinig contant geld in huis hebben. Een zakelijke bankrekening openen is dus het devies. Maar waar kun je nu het best een zakelijke bankrekening openen?

Een zakelijke bankrekening moet vooral heel handig in gebruik zijn

Natuurlijk spelen de kosten voor een zakelijke bankrekening ook mee in je keuze. Wil je een gratis zakelijke bankrekening, hou er dan wel rekening mee dat je dan geen toegang hebt tot sommige functionaliteiten, zoals iDeal. En dat is juist iets dat je regelmatig zult gebruiken. Kies dus voor gebruiksgemak boven kosten. Veel zakelijke banken zijn het eerste jaar gratis of hebben het eerste jaar een gereduceerd tarief. Denk je nu dat het een goed idee is om ieder jaar van bank te wisselen om de kosten zo laag mogelijk te houden? Vergis je dan niet: je bankrekeningnummer moet dan overal worden aangepast. Op je website, in je communicatie naar je klanten, noem maar op. Het is beter om in één keer een goede zakelijke bank te kiezen. 

Waar kiezen de meeste ZZP'ers voor?

Maar liefst 71% van de ZZP'ers kiest voor KNAB. En dat is een logische keuze. Je kunt bij KNAB net zoveel spaarrekeningen onder je betaalrekening hangen als je zelf wilt. Zo kun je direct bij het betaald krijgen van een factuur de BTW en de inkomstenbelasting op een aparte spaarrekening zetten. Deze extra rekeningen zijn allemaal gratis. KNAB kost, vanaf het tweede jaar € 72,00 per jaar. Dat vinden de meeste ZZP'ers dus geen probleem.

Koppel je bankrekening aan je boekhoudprogramma

Wil je het jezelf nog een stukje gemakkelijker maken? Kies dan een zakelijke bankrekening die je kunt koppelen aan je boekhoudprogramma. Je kunt dan, aan het eind van het kwartaal, met een druk op de knop BTW-aangifte doen. Dat is niet alleen heel handig, het zorgt ook nog eens voor een beter overzicht. Heb je je BTW apart gezet? Dan is het een kwestie van overmaken naar de Belastingdienst en klaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *